De Fotografen

Resultaat

Resultaten 15 - 15 van 217

Nol Binsbergen

Op 13-jarige leeftijd ging Nol Binsbergen aan het werk als huis- en decoratieschilder. Hij richtte zijn eigen bedrijf op in de jaren twintig. In zijn vrije tijd aquarelleerde hij en ontwikkelde zijn artistieke talent bij Jac. J. Koeman (1889-1978), een representant van de Bergense School. Na zijn huwelijk richtte hij zich op de natuur, waar hij zich al van jongs af aan voor interesseerde. Hij specialiseerde zich in de vogelfotografie, daarnaast publiceerde hij en maakte films over dit onderwerp.

Met een prijs uit de Staatsloterij kocht hij zijn eerste camera en deed ervaring op met de oudere vogelfotograaf en publicist Jan P. Strijbos. In het gezelschap van leden van de natuurhistorische vereniging afdeling Zaanstreek zwierf hij door de omgeving van Castricum, het Zwet, de Merken, het Twiske, het Ilperveld, de Rothoek en het Oost- en Westzijderveld. Zijn foto’s werden gebruikt in eigen publicaties en lezingen, die hij door het hele land verzorgde.
Via Emile Prager, de eigenaar van een bioscooptheater, kwam Binsbergen in aanraking met de film. Vanaf 1942 was hij als assistent van de cineast Herman van der Horst (1910-1976) betrokken bij een documentaire film over Texel. Zijn eigen film 'Geheimen van het Waterland', bestond uit drie delen over de Zaanstreek, de Nieuwkoopse Plassen en Texel.
Nol Binsbergen werd niet oud en overleed op 25 september 1945 aan de gevolgen van maagkanker. Hoewel zijn oeuvre klein is (1699 negatieven), behoort het tot de beste Nederlandse vogelfotografie uit de eerste helft van twintigste eeuw.