De Fotografen

Resultaat

Resultaten 26 - 26 van 217

Félix Bonfils

Félix en Lydia Bonfils openden in 1867 fotostudio Bonfils in Beiroet, Libanon. Binnen vier jaar produceerden ze bijna 600 negatieven, waarvan 15.000 afdrukken te koop waren, waaronder 9000 stereofoto’s.
Bonfils was een familiebedrijf. Lydia maakte op bestelling portretfoto’s in de studio in Beiroet, en ‘kostuumopnamen’ van Libanese bevolkingsgroepen; Joden, Arabieren en Turken. Félix reisde door het Midden-Oosten om landschapsfoto’s, stadsgezichten en straatbeelden te maken. Hij ging twee maal naar Egypte, in 1871 en 1875 en fotografeerde in Athene. Zoon Adrien werkte vanaf 1878 mee en er waren assistent-fotografen in dienst: Henri Rombau, Jurji Sabungi (Georges Saboungi) en Abraham Guiragossian, die later zelf fotostudio’s vestigden.
Félix Bonfils keerde in 1881 terug naar Alès in Frankrijk waar hij nog een fotostudio had. Na zijn overlijden zette Adrien de studio in Beiroet voort onder zijn eigen naam A. Bonfils. Evenals zijn vader reisde hij door Egypte, Israël, de Palestijnse Autoriteit, Libanon, Syrië, Griekenland en de Turkse regio Anatolië.
Alle negatieven van Félix zijn door zoon Adrien ook als glasdia’s uitgegeven, onder de serienaam Collection des Vues d’ Orient. In samenwerking met het bedrijf Photochromes Zürich (P.Z.) waren ook kleurendrukken te koop. En Adrien had het plan een met foto’s geïllustreerde Bijbel uit te geven.
Rond 1900 nam Adrien het hotel van zijn schoonouders over. Hij hield de fotostudio aan tot ongeveer 1912, Lydia verkocht de studio in 1916 aan Guiragossian.
Bonfils was gespecialiseerd in architectuur- en landschapsopnamen van Bijbelse plaatsen, Islamitische heiligdommen en Griekse oudheden. Dit waren toeristische trekpleisters voor groepen toeristen die met reisbureau Thomas Cook rondreisden.
Bonfils verkocht losse foto’s, meerdelige panoramafoto’s en fotoalbums. Van het album Souvenirs d’ Orient (1878) verschenen verschillende uitgaven. De foto’s waren bijzonder geliefd. Bonfils had verkooppunten in Damascus, Jeruzalem, Port Said, Cairo, Alexandrië, Parijs, Alès, Londen en Bazel.

Een selectie uit het werk van Maison Bonfils

Bekijk alle foto's van deze fotograaf