De Fotografen

Resultaat

Resultaten 27 - 27 van 217

Charles Breijer

Na verschillende baantjes als doka- en filmlaborant begon de amateurfotograaf Charles Breijer zijn relatief korte carrière als beroepsfotograaf in 1937 bij De Arbeiderspers. Hij fotografeerde met name voor het weekblad Wij en dagblad Het Volk. Zo raakte hij bevriend met Cas Oorthuys, die hem inspireerde en aanmoedigde. Tijdens de Duitse bezetting werd continuering van de fotografische beroepspraktijk slechts mogelijk door een lidmaatschap van het Verbond van Nederlandsche Journalisten, dat eind 1941 opging in de Kultuurkamer. Breijer meldde zich aan en gebruikte zijn lidmaatschap als dekmantel voor ondergrondse activiteiten. Via Frits Kahlenberg raakte hij in de loop van 1944 betrokken bij de later zo genoemde groep De ondergedoken camera en maakte talloze illegale opnamen. Over deze ervaringen schreef hij in 1946 het artikel 'Illegale fotodocumentatie' voor het tijdschrift Foto. Breijer kreeg vooral bekendheid door zijn foto's van het gewapend verzet.

Na de bevrijding werkte hij aanvankelijk voor Anefo, het fotobureau van het Militair Gezag, en daarna als zelfstandig fotograaf. Samen met Sem Presser publiceerde hij in 1946 onder meer een boekje over het eerste na-oorlogse Rode Valkenfeest van de Arbeiders Jeugd Centrale.

Van 1947 tot 1953 verbleef Charles Breijer als filmer in Indonesië en was hij getuige van de dekolonisatie en opbouw van de jonge republiek. Daarbij gebruikte hij zijn fotocamera vooral voor het maken van privé-opnamen. Teruggekeerd in Nederland werkte Breijer van 1954 tot zijn pensionering in 1979 als filmer voor Multifilm.

Een selectie uit het werk van Charles Breijer

Bekijk alle foto's van deze fotograaf