De Fotografen

Resultaat

Resultaten 30 - 30 van 217

Norbert Buchsbaum

Een Zeiss Ikon 6x9 klapcamera als bar mitswa geschenk vormde in 1938 voor Norbert Buchsbaum het begin van zijn kennismaking met de fotografie. In de donkere kamer van het Nederlands Lyceum in Den Haag maakte hij kennis met de grondbeginselen van de chemische techniek.
Buchsbaum overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende concentratiekampen. In 1991 publiceerde hij zijn herinneringen aan de oorlogsjaren onder de titel 'Fotograaf zonder camera'.

Na de oorlog werd hij als enige overlevende van zijn directe familie directeur van glashandel Buchsbaum. Zijn interesse lag echter vooral in de wereld van de kunsten en in 1947 startte hij grafiek-uitgeverij 'Arta Vereniging van Kunstvrienden'. Na twee hartaanvallen stopte hij in 1971 als glashandelaar en publiceerde hij 'A heart attack; an asset in business?' met eigen foto's en teksten. Al eerder begonnen met schrijven en dichten, werd de fotografie nadien steeds meer zijn passie. Een wereldreis in 1979 met een enkele jaren eerder aangeschafte Hasselblad camera markeerde zijn volwassenwording als fotograaf. De natuuropnamen die hij tijdens deze wereldreis in zwart-wit maakte, getuigen van zijn kennis over de geschiedenis van de fotografie; van Stieglitz, de vroege Edward Weston, Ansel Adams, tot Meinard Woldringh en andere vertegenwoordigers van de Subjectieve Fotografie. Daarbij onderscheidde hij zich door een bijzondere kennis en kundigheid wat betreft de kwaliteit van zijn afdrukken. Naast natuuropnamen vormden portretten voor Buchsbaum een belangrijk onderwerp. Mede door jaarlijkse bezoeken aan het jaarlijkse fotofestival in Arles, poseerden talloze fameuze fotografen voor zijn camera.

Naast tentoonstellingen van zijn eigen foto's, presenteerde Buchsbaum in de tweede helft van de jaren zeventig bij Arta het werk van gerenommeerde Nederlandse en buitenlandse fotografen, steeds met een foto in oplage voor de leden van deze grafiek-uitgeverij. Door deze activiteiten leverde Buchsbaum een belangrijke bijdrage aan de internationalisering en professionalisering van het fotografieklimaat in Nederland.

Een selectie uit het werk van Norbert Buchsbaum

Bekijk alle foto's van deze fotograaf