De Fotografen

Resultaat

Resultaten 31 - 31 van 218

Adolphe Burdet

De in Zwitserland geboren Adolphe Burdet vestigde zich na omzwervingen door Europa en het Midden-Oosten op het landgoed Elswout in Overveen. Daar werkte hij als huisleraar bij de familie Van der Vliet-Borski. In 1905 leerde hij de belangrijke natuureducator Jac. P. Thijsse kennen. Hun kennismaking leidde tot een jarenlange vriendschap. Mede dankzij Thijsse ontwikkelde Burdet zich tot één van de pioniers in de vogelfotografie, met broedvogels als specialisme.

Na kennismaking met de stereofoto’s van de preparateur en vogelfotograaf Paul Louis Steenhuizen maakte Burdet zich deze techniek ook eigen. Stereofotografie leende zich bij uitstek voor natuureducatie, omdat de vogels - in bijna levensechte driedimensionale beelden - gedetailleerd bestudeerd konden worden. Burdet verzorgde talloze lezingen voor Natuurmonumenten en de Vogelbescherming waarbij hij zelfgemaakte lantaarnplaatjes en natuurfilms vertoonde.

Burdet werkte altijd uiterst zorgvuldig en probeerde verstoring van de natuur zoveel mogelijk te voorkomen. Hij zag zichzelf niet in de eerste plaats als fotograaf, maar gebruikte het medium als hulpmiddel in de natuureducatie. Met Steenhuizen en Richard Tepe behoort hij tot de belangrijkste Nederlandse natuurfotografen van het eerste uur. Zijn foto’s werden in talloze tijdschriften en boeken gepubliceerd. Daarnaast bracht hij zelf elf series stereofoto’s van zee-, moeras-, roof- en zangvogels in de handel.