De Fotografen

Resultaat

Resultaten 42 - 42 van 218

Zeno Deurvorst

Zeno Deurvorst kocht rond zijn 20e zijn eerste fototoestel. Hij was autodidact. Kijk op kunst kreeg hij van huis uit mee. Vanaf 1926 ontwikkelde hij zich ook tot filmer. Constante factor in zijn oeuvre zijn vrouw en kinderen. Kindergezichtjes fascineerden hem.

Naast fotografie en film had Zeno Deurvorst veel andere hobby’s. Nadat hij directeur van Ferro Enameling in Rotterdam was geworden, ontbrak het hem ook niet meer aan geld. Motoren, auto's, zeilen en reizen zijn eveneens belangrijke onderwerpen. Vanwege de oorlog verhuisde het gezin in 1941 naar een hobbyboerderijtje in Azewijn, zijn nieuwste en ditmaal nuttigste hobby.

Aanvankelijk plakte Zeno zijn allermooiste afdrukken op karton. Daarna stapte hij over op groot formaat fotoalbums. Hij kocht er meteen maar zes van. De foto's werden voorzien van pakkende teksten. Soms vermeldde hij ook technische gegevens (Leica of Rolleiflex en Perutz negatieven). Deurvorst was 100% kleurenblind, voor een zwart/wit fotograaf alleen maar een voordeel.

Zeno stierf op zijn 49e. Dankzij zijn charme en zijn handelsgeest reed hij in november 1944 nog op zijn motor rond. Dat werd hem fataal. Voor zijn vrouw was de slag van Zeno’s overlijden te groot; ze keek veertig jaar lang nooit meer naar zijn films of foto's om.