De Fotografen

Resultaat

Resultaten 46 - 46 van 217

Cobie Douma

Cobie Douma was een lerares huishoudkunde in Winschoten en documenteerde als amateur-fotograaf het dagelijks leven in bezet noordelijk Nederland. Door de Duitse inval kon zij niet meer op vakantie en kocht van het uitgespaarde geld een camera. Daarmee fotografeerde zij de veranderingen in het dagelijkse leven in Amersfoort, Groningen, Winschoten en Grouw. Evenals andere illegale fotografen koos zij een verscholen locatie, vanachter de rug van een bekende, of vanuit een (dak)raam. De onderwerpen variëren van schaars gevulde winkeletalages tot zelfgemaakt schoeisel, razzia’s, vorderingen, verbodsborden van de bezetters en uiteindelijk de bevrijding.
Tijdens de oorlog was Douma heel voorzichtig met haar camera en voorkwam dat deze door de Duitsers werd geconfisqueerd. Na de oorlog werd haar camera echter alsnog gestolen, door Canadese soldaten die haar een lift aanboden.

Douma heeft haar foto’s in twee albums geplakt: een oorlogs- en een privéalbum. Haar oorlogsalbum omvat naast foto’s ook officiële documenten, brieven en prentbriefkaarten. Door de kwaliteit en systematiek waarmee zij fotografeerde en haar beelden documenteerde, vormen deze albums een uitzonderlijk tijdsdocument.

Een selectie uit het werk van Cobie Douma

Bekijk alle foto's van deze fotograaf