De Fotografen

Resultaat

Resultaten 47 - 47 van 217

Miek Douw

Miek Douw ging na de voltooiing van de HBS (1933) rond 1936 in de leer bij een fotograaf in Rotterdam of Leiden. In hetzelfde jaar vertrok naar München, waar zij opgeleid werd aan de Bayerische Staatslehranstalt für Lichtbildwesen. Na haar terugkeer in 1937 werkte zij ruim een jaar als fotografe voor de Leidse Rotogravure Maatschappij. Daar maakte zij kennis met de kleurenfotografie en de Bermpohl driekleurencamera. Vervolgens verliet zij Nederland opnieuw voor de opleiding ‘Publiphot’ in Parijs, die werd geleid door de uit Duitsland afkomstige Gertrude Fehr (geboren Fuld, 1895-1996). Miek was van plan om na haar leerperiode bij Publiphot in dezelfde stad werkervaring op te doen bij Ondiacolor van de Tsjech Frantisek Horky in Parijs. Deze plannen werden echter verstoord door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Douw nam een bijzondere positie binnen de Nederlandse fotografie in omdat zij de kleurenfotografie beheerste. Dat blijkt niet alleen uit de bewaard gebleven kleurenfoto’s, maar ook uit een brief van Victor Meeussen uit 1942 waarin hij haar - helaas zonder resultaat - uitnodigde om bij de onderafdeling van Nederland Film te komen werken. Na de oorlog begon zij in Rotterdam haar eigen fotostudio gespecialiseerd in reclame- en kinderfotografie. Haar foto’s werden onder andere gepubliceerd in Libelle, Unicum, Rijk der Vrouw, Centra. Maandblad van uw kruidenier, Foto, Nederlands Jaarboek voor de Fotokunst Revue der Reclame en er verschenen diverse kalenders met landschappen en kinderportretten.

Begin jaren vijftig begon haar man een bedrijf in lingerie en dames nachtkleding onder de merknaam Pirola, waarbij Douw zich toelegde op de ontwerpen. Haar donkere kamer in Ede werd vanaf de jaren vijftig vrijwel uitsluitend gebruikt voor privé-foto’s.

Een selectie uit het werk van Miek Douw

Bekijk alle foto's van deze fotograaf