De Fotografen

Resultaat

Resultaten 49 - 49 van 214

Wally Elenbaas

Na de Mulo en een cursus boekhouden werkte de in Rotterdam geboren en getogen Wally Elenbaas vanaf 1928 vier jaar op het kantoor van een Duitse graanhandelaar. Zijn loon en vrije tijd besteedde hij vooral aan literatuur en lezen: van André Gide, Kafka, en Karl Marx tot Kurt Tucholsky. Werkloos geworden sloot hij zich aan bij de Communistische Jeugdbond en kwam zo in contact met de artistieke en intellectuele kring rond Paul Schuitema en het arbeiders-schrijvers-collectief ‘Links Richten’. Hij ontdekte de mogelijkheden van de fotografie als wapen in de klassenstrijd en werd lid van de Vereeniging van Arbeiders-Fotografen.

Uit deze eerste jaren zijn slechts één filmrolletje en een beperkt aantal tentoonstellingsafdrukken bewaard gebleven. Dit filmrolletje bewijst dat de Nieuwe Fotografie van grote betekenis is geweest voor de sociaal-documentaire fotografie. Naast demonstraties en straatbeelden van de crisis die typerend zijn voor de arbeidersfotografie, verraden opnamen van een nat wegdek en een omvergetrokken lantarenpaal duidelijk de invloed van de Nieuwe Fotografie. In 1937 was Elenbaas vertegenwoordigd op de tentoonstelling Foto '37, één van de belangrijkste vooroorlogse fotografische manifestaties. Maar juist in deze jaren ontwikkelde hij zich steeds meer als schilder.

Terwijl Elenbaas na de oorlog vooral bekend werd door grafiek en monumentale kunsttoepassingen in gebouwen, nam hij met zekere regelmaat ook weer een camera ter hand. Samen met zijn echtgenote Esther Hartog maakte hij een reeks opmerkelijke naaktfoto's van vrouwelijke modellen uit eigen kring - een activiteit die hem uiteindelijk zijn baan als docent aan de academie kostte. Naast enigszins surrealistisch georiënteerde stillevens en portretten, vormde de buurt Katendrecht waar hij vanaf 1942 woonde een geliefd onderwerp. De foto's van Wally en Esther Elenbaas zijn nauw met hun persoonlijke leven verbonden, maar overstijgen dit door hun artistieke kwaliteit.

Een selectie uit het werk van Wally Elenbaas

Bekijk alle foto's van deze fotograaf