De Fotografen

Resultaat

Resultaten 9 - 9 van 217

Katharina Eleonore Behrend

Katharina Eleonore Behrend werd geboren als dochter van een hoogleraar chemie in Leipzig en later Hannover. Het archief met betrekking tot haar leven en activiteiten als amateurfotografe getuigt van een vrouw uit een welgesteld en intellectueel milieu in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Vanaf het moment dat zij in 1904 met de 9 x 12 camera van haar vader begon te fotograferen, hield Katharina Behrend dagboeken bij. Hieruit komt zij naar voren als een energieke vrouw met vrije, moderne opvattingen. Daarnaast hield zij uitgebreide registers van haar foto-opnames bij. Niet alleen de gefotografeerde onderwerpen en personen, maar ook sluitertijd, diafragma, locatie, datum, weers- en lichtomstandigheden werden nauwgezet genoteerd.

Het archief van Katharina Behrend valt in twee delen uiteen. Het eerste gedeelte bestrijkt de periode tot 1913 waarin zij in Hannover woonde. Het tweede gedeelte betreft haar leven in Nederland en vooral de periode 1913-1929. In 1913 trouwde zij met de Nederlander Arie Haentjens, directeur van de Leidse stoommachinefabriek Monhemius en Haentjens (vanaf 1913 N.V. Overrijn geheten). Toen zij in 1930 met een Zeiss Ikon Ikonta (4,5 x 6 cm) op rolfilm ging fotograferen stopte ze met het bijhouden van registers.

Naast foto’s van familie en kennissen in huiselijke kring, vormen reizen in binnen- en buitenland belangrijke onderwerpen in haar archief dat circa 900 negatieven omvat. Vanaf november 1905 verbleef ze een half jaar in Algerije op uitnodiging van een oom die daar consul was. Ze maakte er onder andere sfeervolle opnamen van tempelruïnes in Timgad, een karavaan met kamelen, een kashba en een nomadennederzetting in Batna. In 1911 fotografeerde zij het kinderziekenhuis in Hannover, waar haar zuster Else hoofdverpleegkundige was. In de jaren 1913-1915 maakte Katharina Behrend industriële opnamen in de fabriek van haar man. Opmerkelijk zijn vooral de naaktfoto's die zij in de jaren 1910-1911 van zichzelf en haar vrienden maakte als aanhangster van de Duitse Freikörperkultur.

Een selectie uit het werk van Katharina Eleonore Behrend

Bekijk alle foto's van deze fotograaf