Foto van de week

Foto van de week

Chas Gerretsen | Salvador Allende, Santiago, Chili (4 september 1973)

Week 36, 2015

In deze week in 1973 werd in de Chileense hoofdstad Santiago het presidentiële paleis gebombardeerd en de socialistische president Salvador Allende vermoord.

Enkele dagen daarvoor vierde Allende zijn derde jaar als president van Chili. Collectiefotograaf Chas Gerretsen was hierbij aanwezig en maakte onder andere deze foto. Ook tijdens en na de coup was Gerretsen in Santiago de Chili, voor het werk dat hij in die periode maakte won hij in 1974 de Robert Capa Gold Medal Award.


Cas Oorthuys | Studenten ontgroenen, Amsterdam (1959-1965)

Week 35, 2015

Deze week begint het academisch jaar weer. Voor de nieuwe eerstejaars studenten begint een spannende tijd. Zeker voor degenen die lid worden van een traditionele studentenvereniging en de ‘kennismakingstijd in ging’.

Al gaat het er niet meer zo aan toe als enkele tientallen jaren terug, toen nieuwe leden werden kaalgeschoren en te kijk gezet voor het publiek, zoals te zien is op deze foto van Cas Oorhuys in Amsterdam.


Cas Oorthuys | Philips-paviljoen ontworpen door Le Corbusier, Wereldtentoonstelling Brussel (1958)

Week 34, 2015

Het is deze week 50 jaar geleden dat de Zwitsers-Franse architect en stedenbouwer Le Corbusier overleed. Le Corbusier was één van de belangrijkste en meest invloedrijke architecten van de 20ste eeuw en wordt daarom soms ook de ‘architect van de 20ste eeuw’ genoemd.

Zijn oeuvre omvatte onder andere de ‘Unité d’Habitation’ wooncomplexen en de bedevaartskapel 'Notre Dame du Haut’ bij Ronchamp in Frankrijk. Ook ontwierp hij voor de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel het Philips Paviljoen. Het paviljoen is inmiddels gesloopt, maar collectiefotograaf Cas Oorthuys legde het ten tijde van de wereldtentoonstelling vast voor de eeuwigheid.


Fons Hellebrekers | A. den Doolaard plukt bramen (ca. 1930)

Week 33, 2015

Op vakantie in eigen land? Het is weer de tijd van het jaar voor verse bramen. Overal zijn weer volle bramenstruiken te vinden.

Collectiefotograaf Fons Hellebrekers trok er vaak op uit met de schrijver A. den Doolaard, ook zij aten graag verse bramen, zoals te zien op deze foto. Het weer nodigt er misschien niet helemaal voor uit, maar ga jij deze week ook nog op zoek naar verse bramen?


Dolf Kruger | Publiek bij Ajax-Feijenoord, Amsterdam (1957)

Week 32, 2015

Deze week in 1996 werd de Amsterdam Arena door Ajax in gebruik genomen als hun nieuwe thuisbasis. Het oude stadion De Meer voldeed niet meer aan de wensen en eisen van de club.

Met een dak boven het nieuwe stadion hoeven de supporters niet meer zo te schuilen voor de regen als deze toeschouwers tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord in De Meer in 1957, vastgelegd door collectiefotograaf.


Herbert Behrens | Roltrappen in de Maastunnel, Rotterdam (1970)

Week 31, 2015

In deze week in 1899 kreeg de Amerikaanse uitvinder Nathan Ames het octrooi op de roltrap. De roltrap was ontworpen om een groter aantal mensen van de ene naar de andere verdieping te brengen, met name voor Amerikaanse warenhuizen, maar wanneer mensen stilstaan op deze trap, worden er juist minder mensen vervoerd.

De Bijenkorf in Den Haag had in 1926 het debuut in Nederland voor de eerste roltrap, lange tijd waren de roltrappen van de Maastunnel in Rotterdam, hier vastgelegd door collectiefotograaf Herbert Behrens, de langste van Nederland. Sinds 2015 gaat deze eer naar de roltrap in metrostation Vijzelgracht in Amsterdam.


Ed van der Elsken | Koningsstraat, Amsterdam (1961)

Week 30, 2015

Het is deze week 12 jaar geleden dat de laatste Volkswagen Kever van de lopende band rolde van de Volkswagen fabriek in Mexico. De Kever is één van de bekendste en meest geproduceerde auto’s ter wereld.

De Kever is decennia lang niet weg te denken geweest van het straatbeeld en ook de Nederlandse politie maakte gebruik van deze auto als dienstauto, zoals te zien is op deze foto uit 1961 van collectiefotograaf Ed van der Elsken op de Amsterdamse Koningsstraat.

Dirk de Herder | Ga nooit op reis zonder een koffer met dromen, Centraal Station, Amsterdam (1936)

Week 28, 2015

Deze week in 1881 werd door de toen zesjarige Jan Huibers de eerste steen van het Centraal Station in Amsterdam gelegd. Huibers werd later bisschop van Haarlem.

Collectiefotograaf Dirk de Herder legde in 1936 deze moeder met haar kind vast voor hun vertrek vanaf het station in Amsterdam en gaf deze sprekende foto het mooie bijschrift; “Ga nooit op reis zonder een koffer met dromen”.


Martien Coppens | Vakantie

Week 27, 2015

In het noorden van het land zijn de kinderen al een week vrij, in het midden begint de vakantie deze week en in het zuiden mogen ze nog een laatste weekje naar school, maar dan hebben alle schoolkinderen - eindelijk - zomervakantie.

De tijd dat je bijna eindeloos lang buiten kunt spelen, zo moet dat ook gevoeld hebben voor dit meisje, dat de duinen in rent om te gaan spelen met haar vriendjes en vriendinnetjes, vastgelegd door collectiefotograaf Martien Coppens.


Cas Oorthuys | 'Hooi opsteken', Nieuwkoop (1942-1946)

Week 26, 2015

Dit weekend gaat de Ronde van Frankrijk weer van start. De Grand Départ vindt dit jaar plaats in Utrecht, met een rit tegen de klok van 14 kilometer.

In 1954 was het de eerste keer dat de Tour buiten Frankrijk werd gereden, de Ronde startte destijds in Amsterdam en deed toen, net als dit jaar, ook Rotterdam aan. Collectiefotograaf Kees Molkenboer legde het peloton bij de doorkomst bij Rotterdam vast.


Kees Molkenboer | Doorkomst van de Tour de France bij Rotterdam (1954)

Week 25, 2015

Dit weekend gaat de Ronde van Frankrijk weer van start. De Grand Départ vindt dit jaar plaats in Utrecht, met een rit tegen de klok van 14 kilometer.

In 1954 was het de eerste keer dat de Tour buiten Frankrijk werd gereden, de Ronde startte destijds in Amsterdam en deed toen, net als dit jaar, ook Rotterdam aan. Collectiefotograaf Kees Molkenboer legde het peloton bij de doorkomst bij Rotterdam vast.


Bob van Dam (Combipress) | Strand Zandvoort (1968)

Week 24, 2015

We gaan de zomer weer tegemoet, aan het eind van deze week gaat de zon door het ‘zomerpunt’, de zon bereikt dan de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst.

Brengt de zomer dit jaar ons weer een vele zomers weer? En kunnen we ook genieten van de zon, bijvoorbeeld op het strand in Schevingen, zoals deze mensen vastgelegd door collectiefotograaf Bob van Dam in 1968.


Richard Tepe | Rozen, Apeldoorn (1922)

Week 23, 2015

Juni is de rozenmaand, de roos staat nu overal volop in de bloei. Rozen worden al duizenden jaren geteeld om hun schoonheid en hebben door de eeuwen heen vele symbolische betekenissen gekregen.

Ook voor collectiefotograaf Richard Tepe was de roos een geliefde bron van inspiratie en hij heeft deze bloem in bloei veelvuldig vastgelegd, zoals ook op deze foto uit 1922.


Koen Wessing | Provo-bijeenkomst, Maastricht (1966)

Week 22, 2015

Het is deze week 45 jaar geleden dat de Kabouterbeweging met vijf zetels in de Amsterdamse gemeenteraad kwam. Ex-provo Roel van Duijn werd fractievoorzitter.

Op deze foto van collectiefotograaf Koen Wessing een bijeenkomst van deze ludieke protestbeweging die vooral hun kritiek richtte op zaken als consumentisme en aantasting van natuur en milieu.


Sanne Sannes | Zonder titel (1959-1967)

Week 21, 2015

Deze week viert de Citroën DS haar zestigste verjaardag. In het Frans spreekt men de naam uit als "déesse", wat godin betekent. Hiervan is ook de troetelnaam "godin van de weg" afgeleid. In Nederland staat de auto vooral bekend als de "Snoek".

Collectiefotograaf Sanne Sannes legde deze "Snoek" op zijn geheel eigen wijze vast voor het Algemeen Handelsblad.


Kees Molkenboer | Etende apen in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam (1951)

Week 20, 2015

De Rotterdamsche Diergaarde, tegenwoordig Diergaarde Blijdorp, werd in deze week in 1857 geopend en is daarmee één van de oudste dierentuinen van Nederland.

Zouden de apen weer een feestmaal aangeboden krijgen, zoals op deze foto uit 1951 van collectiefotograaf Kees Molkenboer te zien is?


Richard Tepe

Week 19, 2015

Het is mei, de dagen worden nog steeds langer en er is overal volop van de levende, groeiende en bloeiende natuur te genieten.

Zoals van de meidoorn, met zijn sterk geurende bloemen, op deze foto vastgelegd door collectiefotograaf Richard Tepe.


Ed van Wijk | Geallieerde troepen worden bij hun intocht in het centrum van Den Haag toegejuicht door een menigte op de Hofweg (mei 1945)

Week 18, 2015

Deze week herdenken we alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties die na de Tweede Wereldoorlog hebben plaats gevonden en vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven.

De bevrijding door de geallieerden troepen is dit jaar 70 jaar geleden, daarom legt Nationaal Comité 4 en 5 mei het accent op de bevrijding van 1945 en hetgeen we nu nog van deze bevrijding kunnen leren. Collectiefotograaf Ed van Wijk was aanwezig bij de intocht van de geallieerden in het Centrum van Den Haag en maakte daar deze foto van juichende menigte op de Hofweg.


Cas Oorthuys | Voorbijgangers lezen de illegale verzetskrant 'De Waarheid', die op een muur is geplakt, waarop ook al reclame daarvoor is geschilderd, Amsterdam (1944-45)

Week 17, 2015

Het is deze week 25 jaar geleden dat de laatste editie van het communistische dagblad De Waarheid verscheen. De Waarheid ontstond in 1940 als verzetskrant.

Op deze foto uit de winter van ’44/’45 van collectiefotograaf Cas Oorthuys lezen twee voorbijgangers de illegale krant, aangeplakt op een muur, waarop ook al reclame daarvoor is geschilderd.


Bob van Dam (Combipress) | Joop Doderer, Rien van Nunen en Louis Geels in de TV-serie 'Swiebertje' (1964)

Week 16, 2015

Het is deze week 60 jaar geleden dat de eerste aflevering van Swiebertje op de Nederlands televisie werd uitgezonden. De tv-serie was gebaseerd op de boeken van John Henri uit den Bogaard.

Collectiefotograaf Bob van Dam maakte deze foto op de set van de serie, natuurlijk met Joop Doderer als Swiebertje en daarnaast Rien van Nunen als deburgemeester en Louis Geels als veldwachter Bromsnor.


Paul Schuitema | Draaiende grammofoon (1929)

Week 15, 2015

Aanstaande zaterdag is het weer zover: Record Store Day. Meer dan 3.000 artiesten en een miljoen muziekliefhebbers wereldwijd komen deze dag samen om de kunst van muziek in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan te vieren. Record Store Day is hiermee het grootste en gelijk meest intieme muziekevenement ter wereld.

Ook de klassieke vinylplaat heeft een bijzondere status op deze dag, honderden releases worden speciaal voor deze dag uitgebracht en zullen alleen op Record Store Day verkrijgbaar zijn. Collectiefotograaf Paul Schuitema legde de schoonheid van de langspeelplaat al in 1929 vast met deze foto van een draaiende grammofoon.


Ed van der Elsken | Louis Armstrong, Concertgebouw, Amsterdam (1955-1960)

Week 14, 2015

In deze week in 1888 werd het Concertgebouw in Amsterdam geopend met een inwijdingsconcert waaraan 120 musici en een koor van 500 personen deelnamen. Er werd muziek ten gehore gebracht Wagner, Händel, Bach en Beethoven.

Op deze foto van Ed van der Elsken is het Concertgebouw te zien tijdens een uitverkocht optreden van de jazztrompettist Louis Armstrong.


Menno Huizinga | Verwoestingen na het bombardement op Rotterdam-West van 31 maart 1943. Jan Kobellstraat, op de achtergrond 1e Gijsingstraat.

Week 13, 2015

Deze week in 1943 vond het 'vergeten bombardement' per vergissing op woonwijken in het westen van Rotterdam door vliegtuigen van de geallieerde troepenmacht plaats: er vielen ruim 300 doden en 400 gewonden. 2500 woningen en twee tramstellen werden verwoest.

Collectiefotograaf Menno Huizinga legde deze verwoeste straat in Rotterdam-West vast, kort na het bombardement.


Dolf Kruger | De eerste Deux Chevaux in Nederland op de RAI, Amsterdam (1952)

Week 12, 2015

Deze week in 1948 presenteerde autofabrikant Citroën een nieuwe kleine auto, die geschikt was voor het ruige Franse platteland: de 2CV.

Het 'lelijke eendje' was in 1952 voor het eerst in Nederland te zien op de Auto RAI. Collectiefotograaf Dolf Kruger was daar ook aanwezig en maakte onder andere deze foto.


Ed van der Elsken | Rookbom bij het huwelijk van prinses Beatrix en prins Claus, Raadhuisstraat, Amsterdam (1966)

Week 10, 2015

Deze week in 1966 werd de bekendste rookbom van Nederland afgestoken als protest tegen hun huwelijk bij de trouwstoet van Prinses Beatrix en Prins.

Collectiefotograaf Ed van der Elsken was hier ook bij aanwezig en schreef het volgende bij deze foto: "We zijn in de Raadhuisstraat terecht gekomen, bij de Westerkerk, waar dat trouwceremonieel al aan de gang is. Gebeurt er dan toch niks? De verschrikkelijke kortharigen van leger en marechaussee staan klaar om het paar te beschermen bij hun terugtocht uit de kerk. En ja hoor, daar is het paar. En ja hoor, daar barst de bom. Hallelujah, provo is groot".


Richard Tepe

Week 9, 2015

De maand maart is weer begonnen, de lente komt er, voor sommige eindelijk, weer aan! Naast het warmere weer zullen ook bloemen, struiken en bomen weer in bloei komen te staan.

Zoals de katjes aan deze wilde gagel, vastgelegd op de voor hem typerende wijze door collectiefotograaf Richard Tepe.


Cas Oorthuys | Mensenmasssa op de ruïnes van de Jodenbuurt bij de eerste herdenking van de Februaristaking, Amsterdam (1946)

Week 8, 2015

Deze week in 1941 was Amsterdam in de greep van een algemene werkstaking uit protest tegen de jodenvervolging. Vlak na de oorlog in februari 1946 werd de staking voor het eerst herdacht. Amsterdam werd bij die herdenking het devies “Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig” toegekend door Koningin Wilhelmina als blijk van waardering voor het verzet van de Amsterdammers.

Collectiefotograaf Cas Oorthuys was aanwezig bij deze eerste herdenking in 1946 en legde de mensenmassa op de ruïnes van de Jodenbuurt vast, nabij het Jonas Daniël Meijerplein, waar in 1952 het standbeeld De Dokwerker werd onthuld.


Martien Coppens | Carnaval

Week 7, 2015

Het is weer carnaval, vooral het zuiden van ons land is deze week in de ban van dit traditionele feest aan de vooravond van de vastentijd, die woensdag met Aswoensdag begint en 40 dagen tot Pasen duurt.

Voor de Brabantse collectiefotograaf Martien Coppens, die veel oog had voor het eenvoudige Brabantse leven, een dankbaar onderwerp. Hij maakte onder andere deze foto van geschminkte en gemaskerde kinderen die vol spanning de optocht bekeken.


Richard Tepe

Week 6, 2015

Het is deze week Valentijnsdag, het moment om extra aandacht te geven aan je (geheime) liefde. Stuur jij nog een kaartje of een roos naar jouw Valentijn?

We brengen je alvast in de sfeer met een foto van collectiefotograaf Richard Tepe, één van Nederlands eerste natuurfotografen.


Dolf Kruger | Winter (1958)

Week 5, 2015

De winter had dit jaar tot nog toe meer weg van een herfststorm, maar de kou lijkt nu toch echt door te breken. Krijgen we dan toch nog een echte winter met veel ijs en sneeuw?

De meeste mensen die veel op de weg zitten, zullen waarschijnlijk niet zo zitten te wachten op dit soort winterse omstandigheden, wees dus voorzichtig wanneer ze weer komen. Het kan wel mooie foto’s opleveren, zoals collectiefotograaf Dolf Kruger met deze foto uit 1958 hier laat zien, maar het is toch heel vervelend wanneer je met je auto in de berm staat.


Ed van der Elsken | Parijs, gezien vanuit Parc de Saint Cloud (1950)

Week 4, 2015

In deze week in 1887 werd in Parijs begonnen met de bouw van de Eiffeltoren. De Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 en zou de monumentale toegang tot deze tentoonstelling worden.

Ed van der Elsken maakte in 1950 deze foto van Parijs waarin hij de Eiffeltoren op de voor hem typerende manier ‘tegen hield’, zodat deze nog meer uit het beeld sprong.

 


Peter Martens | 'Moondog', East 51st Street, New York, Verenigde Staten (1970-1979)

Week 3, 2015

Deze week openen in het Nederlands Fotomuseum drie nieuwe tentoonstellingen, waaronder de nieuwe tentoonstellingenreeks 'De collectie belicht door…’ De Nederlandse fotograaf Vincent Mentzel heeft als eerste gastcurator beelden uit de rijke museumcollectie geselecteerd die hem inspireren, aan het hart gaan of waar een persoonlijk verhaal achter schuil gaat.

De tentoonstelling laat iconen uit de collectie zien, waaronder werk van Aart Klein, Ed van der Elsken en Peter Martens. Martens was een vriend van Mentzel en had een grote invloed op zijn fotografie. Uit het werk van Martens koos hij onder andere dit karakteristieke New Yorkse straatbeeld.


Peter Martens | Jogger in politiegarage, Los Angeles (1980-1989)

Week 2, 2015

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje bezig, voor velen het moment om goede voornemens aan te gaan. Maar het volhouden van de goede voornemens blijkt vaak weer lastig.

Hoe staat het met jullie goede voornemens? Houden jullie het minder eten en meer bewegen nog vol? Deze man, vastgelegd door Peter Martens in een politiegarage in Los Angeles, deed in elk geval zijn best om de overtollige kilootjes kwijt te raken.


Bob van Dam (Combipress) | Optreden van Shocking Blue in de TROS tv-show 'Jam' (1969)

Week 1, 2015

Het is deze week 45 jaar geleden dat de Shocking Blue met hun hit 'Venus' als eerste Nederlandse band op een nummering één notering op de Amerikaanse Billboard Hot 100 behaalde.

Collectiefotograaf Bob van Dam legde de band in 1969 vast tijdens een optreden in de TROS tv-show 'Jam'


Bob van Dam (Combipress) | Oudejaarsconference van Corry Vonk en Wim Kan (1958)

Week 51, 2014

Het is alweer de laatste week van het jaar, een periode om traditiegetrouw terug te kijken op het afgelopen jaar. 60 jaar gebeurt dit ook met een kwinkslag, sinds de VARA Wim Kan in 1954 vroeg om op de radio het jaar uit te luiden met een terugblik op de politieke verwikkelingen. De oudejaarsconference was ontstaan!

Collectiefotograaf Bob van Dam was aanwezig bij de opnamen van 1958 en maakte daar tijdens de voorbereidingen deze foto van Wim Kan en Corry Vonk.

Wij wensen iedereen een mooie jaarwisseling en een gezond 2015!

 


Cas Oorthuys | Brussel (z.j.)

Week 50, 2014

Het is alweer bijna Kerst en overal zijn de straten weer versierd met kerstbomen, kerstverlichting en andere versieringen.

Een traditie die al lang bestaat, zoals op deze foto van de Grote Markt in Brussel van Cas Oorthuys uit 1953 te zien is. Tot genoegen van vele is de auto wel verdwenen van de meeste stadspleinen.

Wij wensen iedereen fijne feestdagen!

 


Bob van Dam (Combipress) | Rita Reys met het Trio Pim Jacobs (1961)

Week 49, 2014

Het is deze week 90 jaar geleden dat de grootste jazzzangeres van Nederland, Rita Reys werd geboren. Reys, Europa’s First Lady of Jazz, stond ruim 70 jaar op het podium, een unicum in de wereld van de vocale jazzmuziek.

Op deze foto uit 1961 van collectiefotograaf Bob van Dam staat ze met haar vaste begeleidingstrio van haar man Pim Jacobs.


Cas Oorthuys, Nederlands Fotomuseum, Foto van de Week

Week 48, 2014

Het is deze week 48 jaar geleden dat de Amsterdamse burgemeester Gijs van Hall de eerste paal sloeg voor de woningbouw in de Bijlmermeer. Het ontwerp van de wijk werd geïnspireerd door de functionele stad-ideeën van het CIAM en de Zwitserse architect Le Corbusier. In de jaren negentig werd een vernieuwingsoperatie in gang gezet, waarmee een groot gedeelte van de hoogbouw gesloopt is en vervangen door kleinschaligere woningen.

Collectiefotograaf Cas Oorthuys was aanwezig bij de oorspronkelijke aanbouw van de hoogbouw en legde deze bouwvakkers vast.


 

Freek Aal | Kinderen zingen Sinterklaasliedjes (1960)

Week 47, 2014

Het is Sinterklaasavond deze week en overal in het land zal het Sinterklaasfeest gevierd worden met suikergoed, surprises, gedichten en cadeautjes.

En natuurlijk met Sinterklaasliedjes, zoals deze kinderen in 1960 vastgelegd door collectiefotograaf Freek Aal.


Peter Martens | Jules Deelder, Rotterdam (z.j.)

Week 46, 2014

Deze week is de zeventigste verjaardag van de Rotterdamse dichter, Citrofiel, Sparta-supporter, jazzkenner, -drummer en -dj Jules Deelder.

Collectiefotograaf Peter Martens maakte dit indringende portret van de nachtburgemeester van Rotterdam.


John (Ferno) Fernhout | Ernest Hemingway en Joris Ivens tijdens filmopnamen van The Spanish Earth, Madrid (1937)

Week 45, 2014

Deze week in 1898 werd de Nederlandse filmmaker en filmregisseur Joris Ivens geboren. Ivens werd bekend met avant-garde documentaires als De brug (1928) over De Hef in Rotterdam, Regen (1929) en Zuiderzee (1930).

Ivens nam al op jonge leeftijd collectiefotograaf John Fernhout onder zijn hoede, later werkten ze onder andere samen aan de documentaire The Spanish Earth, geschreven door Ernest Hemingway. Op deze foto uit 1937 legde Fernhout Ivens en Hemingway vast tijdens de filmopnamen van deze documentaire.


Martien Coppens | Carnaval, Bergen op Zoom (1960-1964)

 

Week 44, 2014

Het zuiden van ons land maakt zich deze week op voor de voorbereidingen van de komende carnaval. Op de elfde van de elfde worden de eerste vergaderingen van de Raden van Elf gehouden.

Vele mensen kijken al reikhalzend uit naar de vastenavond met onder andere de carnavalsoptochten. Net als deze kinderen tijdens de optocht in Bergen op Zoom begin jaren '60 van de vorige eeuw, vastgelegd door Martien Coppens.


Victor Meeussen | Muntplein, Amsterdam (1962)

Week 43, 2014

Eind oktober 1951 werd in Groot-Brittannie de oversteekplaats met witte stroken in de lengterichting van de weg opgenomen in het algemene wegenverkeersreglement. Voetgangers op het zebrapad hebben absolute voorrang ten opzichte van andere weggebruikers.

Het zebrapad is nu niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, zoals hier te zien op het het Muntplein in Amsterdam, vastgelegd door collectiefotograaf Victor Meeussen in 1962.


Ata Kandó | Hongaarse vluchtelingen op de grens tussen Hongarije en Oostenrijk (1956)

Week 42, 2014

Het is deze week 25 jaar geleden dat Hongarije na 33 jaar Sovjetoverheersing weer een onafhankelijke republiek werd.

De in Nederland woonachtige fotografe Ata Kandó reisde in 1956 samen met Violette Cornelius naar de Oostenrijks-Hongaarse grens om hulp te bieden aan de stroom Hongaarse vluchtelingen. Dit resulteerde in een ontroerend en prachtig door Jurriaan Schrofer vorm gegeven boekje ten bate van het Hongaarse kind.


Cas Oorthuys | De Amstel in de herfst (1946-1949)

Week 41, 2014

Vandaag is in het noorden van het land de herfstvakantie begonnen, de rest van het land kan volgende week van deze week vrij genieten.

Dat een grauwe en regenachtige herfst ook mooie beelden op kan leveren, laat collectiefotograaf Cas Oorhuys hier zien deze foto van de Amstel in de herfst eind jaren '40.

Voor iedereen die deze of volgende week vakantie heeft, geniet van je vrije dagen!


Ed van der Elsken | Phil Bloom met de makers van het VPRO televisieprogramma Hoepla (1967)

Week 40, 2014

In deze week in 1967 was voor het eerst op de Nederlands televisie bloot te zien in de tweede aflevering van het VPRO-programma Hoepla. Phil Bloom leest een bericht uit de krant voor waarin staat dat de scène waarin ze bloot zal verschijnen is verboden.

Collectiefotograaf Ed van der Elsken was bij de opname aanwezig en maakte deze foto van de makers van het programma.


Martien Coppens | Tekenwedstrijd tijdens de bevrijdingsweek, Eindhoven (1968)

Week 39, 2014

Het grootste tekenfestival ter wereld The Big Draw komt dit weekend naar Rotterdam. Het festival heeft één belangrijk doel en dat is iedereen aan het tekenen krijgen.

Een doel dat waarschijnlijk werd gedeeld door de organisatoren van deze tekenwedstrijd in Eindhoven, in 1968 vastgelegd door collectiefotograaf Martien Coppens.


Kees Molkenboer | Bep van Klaveren (l.) en de Nederlandse kampioen Luc van Dam tijdens het Europese titelgevecht van 1947, de Kuip, Rotterdam

Week 38, 2014

Deze week in 1907 werd de Rotterdamse boxer en Olympisch kampioen vedergewicht van 1928 in Crooswijk geboren.

Op deze foto van collectiefotograaf Kees Molkenboer tijdens een wedstrijd om de Europese titel in Stadion De Kuip zoekt Van Klaveren de opening bij zijn tegenstander.


Willem F. van Heemskerck Düker | Fruitpluk, Wijk bij Duurstede (1956)

Week 37, 2014

Het is weer tijd voor de appeloogst! Nieuwe appels zijn weer overal te koop en je kunt weer genieten van de vele verschillende soorten zoete, zure, frisse en stevige appels.

Kijken jullie ook al zo verlekkerd uit naar nieuwe appels zoals deze (jonge)mannen die in 1956 door collectiefotograaf Willem F. van Heemskerck Düker werden vastgelegd?


Peter Martens | Jogger in politiegarage, Los Angeles (1980-1989)

Week 36, 2014

Dit weekend opent in het Nederlands Fotomuseum de tenstoonstelling Dark Knees van de Amerikaanse straatfotograaf Mark Cohen. Zijn unieke beeldtaal plaatst hem in een lange traditie van grote straatfotografen zoals Eugène Atget, Robert Frank en Garry Winogrand.

Een traditie waarin ook collectiefotograaf Peter Martens paste. Martens werkte over heel de wereld, ook in de VS van Mark Cohen, waar hij onder andere deze foto van een jogger in een politiegarage in LA maakte.


Eddy de Jongh | School, Amsterdam (1957)

Week 35, 2014

Deze week is het academisch jaar weer begonnen en ook alle basis- en middelbare school leerlingen in het land zijn weer allemaal naar school.

Collectiefotograaf Eddy de Jongh fotografeerde deze Amsterdamse schoolklas in de jaren '50 van de vorige eeuw tijdens de aardrijkskunde les. Tegenwoordig zien klaslokalen er een stuk moderner uit, vaak met digitale schoolborden, maar natuurlijk worden de kinderen nog steeds geleerd waar Groningen ligt. Wij wensen studenten en leerlingen een leuk en leerzaam nieuw schooljaar.


Cas Oorthuys | Bouwvakker van bouwbedrijf Bredero (1945-1949)

Week 34, 2014

In heel het land is de bouwvakvakantie, de vakantieperiode waarin de meeste bouwbedrijven zijn gesloten, afgelopen.

Bouwvakkers zullen overal weer de schouders eronder zetten, zoals deze metselaar, gefotografeerd door Cas Oorthuys eind jaren '40 van de vorige eeuw.


Robert de Hartogh | Schoolproject Turks eten, Rotterdam (1987)

Week 33, 2014

Het is deze week 50 jaar geleden dat Turkije en Nederland een officieel wervingsverdrag ondertekenden. Van dit moment af kunnen Nederlandse bedrijven arbeidskrachten werven in Turkije

De Turkse gemeenschap in Nederland heeft onder andere een rijke culinaire toevoeging aan ons land gezorgd, zoals te zien is op deze foto van Robert de Hartogh tijdens een schoolproject Turks eten in Rotterdam in 1987.


Martien Coppens | Schaften tijdens de oogst, Limburg (1950-1954)

Week 32, 2014

Augustus is de maand waarin wordt geoogst, het woord oogst is ook een verbastering van het woord augustus.

Op deze foto van Martien Coppens uit begin jaren '50 van de vorige eeuw schaftende landarbeiders tijdens de oogst in Limburg.


Robert de Hartogh | Poetry Park, Rotterdam (1979)

Week 31, 2014

Deze week in 1918 werd de Dordtse dichter Kees Buddingh' geboren. Onder het grote publiek was hij vooral bekend om zijn nonsensepoëzie, zoals de gorgelrijmen.

Collectiefotograaf Robert de Hartogh legde hem vast tijdens Poetry Park in 1979, de voorloper van het Poetry International Festival. Op dit festival wordt ieder jaar de C. Buddingh'-prijs voor het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie toegekend.


Cas Oorthuys | Vredespaleis, Den Haag (1948-1950)

Week 30, 2014

Deze week in 1907 werd de eerste steen gelegd voor de bouw van het Vredespaleis in Den Haag waarvoor de Amerikaanse miljonair Andrew Carnegie 1.5 miljoen dollar had geschonken.

Collectiefotograaf Cas Oorthuys maakte in de jaren '50 van de vorige eeuw deze foto van het Vredespaleis, waarin het Permanente Hof van Arbitrage en het Internationaal Gerechtshof nu nog gevestigd zijn.


Bertien van Manen | Nachttrein, Siberië (1992)

Week 29, 2014

Het is deze week 110 jaar geleden dat de Trans-Siberische spoorlijn werd voltooid en de eerste treinen over het 9288 kilometer lange spoor van Moskou naar Vladivostok konden rijden.

Bertien van Manen reisde in 1992 per spoor door Siberië en maakte onder andere deze foto van haar medereizigers.


Kees Molkenboer | Toeschouwers Tour de France, Rotterdam (1954)

Week 28, 2014

Het WK-voetbal is weer afgelopen, maar sportliefhebbers kunnen hun hart nog ophalen, de Tour de France is al weer volop aan de gang.

De publieke aandacht voor dit evenement is tegenwoordig immens, wielrenners hebben steeds vaker last van toeschouwers langs de kant. Dat was 60 jaar geleden anders, zoals te zien is op deze foto van Kees Molkenboer tijdens de doortocht van de Tour in Rotterdam in 1954.


Kees Molkenboer | Vrijwilligers gaan aan boord van het schip voor hun vertrek naar Korea, Rotterdam (1951)

 

Week 27, 2014

Nu te zien bij onze buren van LP2, de tentoonstelling Korea tussen Oorlog en Vrede, over de eerste en tegelijk ook zwaarste Nederlands VN-missie tot nu toe.
Kees Molkenboer maakte in 1951 deze foto van vertrekkende vrijwilligers op de Wilhelminapier, de plek waar nu deze tentoonstelling ook is te zien.


Cas Oorthuys | Jongetje met kip, Congo (1959)

Week 26, 2014

Deze week in 1960 werd Belgisch Congo onafhankelijk en heette het voortaan Democratische Republiek Congo, zoals het nu ook weer heet, na tussen 1971 en 1997 Zaïre te hebben geheten.
Collectiefotograaf Cas Oorthuys bezocht het land in 1959 en maakte daar onder andere deze foto van een jongetje met een kip.


Bob van Dam (Combipress) | President John F. Kennedy houdt zijn ‘Ich bin ein Berliner’-toespraak in West-Berlijn (1963)

Week 25, 2014

Het is deze week 51 jaar geleden dat John F. Kennedy in West-Berlijn zijn beroemde toespraak hield tijdens zijn bezoek aan de gescheiden stad midden in de koude oorlog en twee jaar na de bouw van de Berlijnse muur.

Collectiefotograaf Bob van Dam was bij dit bezoek aanwezig en maakte deze foto van de Amerikaanse "Berliner" .


Martien Coppens | Martien Coppens met studiocamera (ca. 1943)

Week 24, 2014

Het is deze week 28 jaar geleden dat collectiefotograaf Martien Coppens overleed. Coppens werd met name bekend met zijn foto's van eenvoudige Brabantse boerenfamilies.

De leidraad voor zijn werk dankte hij aan zijn opleiding in München, die hij als volg samenvatte: 'Men verlangde er de "menschen" op natuurlijke wijze weergegeven. Daar werd de fotografie beoefend in haar wezen, precies zoals ze was, scherp en juist, doch in een prima techniek.' Op dit zelfportret uit 1943 is hij te zien met zijn studiocamera.

Lees meer over Martien Coppens bij fotograaf in collecties


Charles Breijer | Voetballende jongens, Amsterdam (1936-1940)

Week 23, 2014

Deze week begint het Wereldkampioenschap voetbal, miljarden mensen over heel de wereld zullen weer aan de beeldbuis gekluisterd zitten om de beste voetballers van de wereld te bewonderen.

Maar ook zal er weer veel op straat gevoetbald worden en jongens en meisjes zich de nieuwe Messi's en Van Persie's wanen, zoals deze jongens in Amsterdam hun helden hadden.


Bob van Dam (Combipress) | Publiek bij het concert van The Beatles in Blokker (1964)

Week 22, 2014

Het is deze week 50 jaar geleden dat The Beatles hun eerste en enige concerten in Nederland gaven.

Het publiek in Blokker was helemaal uitzinnig, zoals ook op deze foto van Bob van Dam is te zien.


Oscar van Alphen (Cees Nieuwenhuizen) | Ontruiming van een kraakpand, Amsterdam (1970)

Week 21, 2014

In deze week in 2010 heeft de Eerste Kamer de wet die kraken in alle gevallen strafbaar stelt aangenomen. Vanaf oktober 2010 werd kraken in Nederland illegaal.

Ook hiervoor was kraken niet altijd gewenst en kon dit leiden tot heftige confrontaties met de politie, zoals te zien is in deze foto van Oscar van Alphen van een ontruiming van een kraakpand in 1970.


Frits J. Rotgans | Kinderdijk (1975)

Week 20, 2014

Deze week spreekt Weston Naef, emeritus conservator bij het J. Paul Getty Museum in Los Angeles, in LantarenVenster over de mammoetfoto's van Carleton E. Watkins van het Amerikaanse landschap.

Collectiefotograaf Frits J. Rotgans maakte met zijn zelfgemaakt mammoetcamera's vooral foto's van transport over water, de weg en door de lucht, maar ook typisch Nederlandse landschappen, zoals in deze foto van Kinderdijk te zien is.


Ed van Wijk | Oorlogsschade na bombardement, vermoedelijk Kruiskade met zicht op Westerkerk, Rotterdam (15 mei 1940)

Week 19, 2014

Deze week wordt in Rotterdam het bombardement op het centrum van 14 mei 1940 herdacht met tal van activiteiten.

Collectiefotograaf Ed van Wijk maakte deze foto van de oorlogsschade een dag na het bombardement.


Dolf Kruger | Kinderwedstrijd op Bevrijdingsdag, Amsterdam (1954)

Week 18, 2014

Deze week zal bevrijdingsdag weer gevierd worden met Bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

In 1954 werd in Amsterdam deze dag onder andere gevierd met een hardloopwedstrijd voor kinderen, zoals te zien is op de ze foto van Dolf Kruger.


Hannes Wallrafen | De presidentskandidaat (uit Een dagreis naar Macondo), Colombia (1988-1991)

Week 17, 2014

Op 17 april jongstleden overleed de Colombiaanse schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur Gabriel García Márquez.

Márquez schreef de inleiding van het fotoboek van collectiefotograaf Hannes Wallrafen Een dagreis naar Macondo. Op de cover van dit boek prijkt deze foto van 'De presidentskandidaat'.


Ed van der Elsken | Nieuwmarktkermis, Amsterdam (1961)

Week 16, 2014

Het is deze week de eerste keer dat Koningsdag, met vele evenementen en vrijmarkten door het hele land, gevierd wordt.

Op deze foto uit 1962 legde Ed van der Elksen een straatfeest tijdens Koninginnedag in Amsterdam vast.


Oost-Berlijn, DDR (1990) © Hans Aarsman / Nederlands Fotomuseum
aarsman-week14

Week 15, 2014

Het is deze week 15 jaar geleden dat Berlijn waar de hoofdstad van het verenigde Duitsland werd.

Hans Aarsman maakte dit typisch Oost-Berlijnse straatbeeld in 1990, na Die Wende, maar voor dat Oost- en West-Duitsland waren herenigd.


Bob van Dam (Combipress) | Camping in de Betuwe (1968)

Week 14, 2014

Ook de maand april is weer warm begonnen, voor velen een aanleiding om de caravan uit de stalling te halen en het land in te trekken.

Zoals ook dit echtpaar en hun poedel deden in april 1968, vastgelegd door Bob van Dam in de Betuwe.


Wally Elenbaas | Naakt met schaduw (1953-1955)

Week 13, 2014

Deze week presenteert het Fotomuseum de tweede aflevering van FOTOGASTEN, waarin deze keer de betekenis en het effect van schaduw centraal staat.

Ook voor collectiefotograaf Wally Elenbaas was schaduw een bron van inspiratie, zoals te zien is op deze foto uit de jaren '50 van de vorige eeuw.


Week 12, 2014

Het is deze week 77 jaar geleden dat Stadion Feijenoord, in de volksmond bekend als De Kuip, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt werd geopend.

Feyenoord is tegenwoordig op zoek naar een groter en moderner stadion, zal een uitverkochte Kuip zoals op deze panoramafoto uit 1965 van Herbert Behrens, binnenkort tot het verleden horen?


Dolf Kruger | Haarlemmerstraat, Amsterdam (1961)

Week 11, 2014

Deze week begint de astronomische lente, van oudsher de tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak.

Haalt u ook zulke halsbrekende capriolen uit, zoals deze dame, vastgelegd door Dolf Kruger in de Haarlemmerstraat in Amsterdam in 1961, om uw huis weer spic en span te krijgen?


Richard Tepe

Week 10, 2014

De lente is begonnen en de eerste krokussen en narcissen zijn overal al weer te zien.

Op deze foto uit 1915 een narcis vastgelegd door één van Nederlands eerste natuurfotografen, Richard Tepe.


John (Ferno) Fernhout | Zelfportret John Fernhout in raam atelierwoning 'De Vlerken', Bergen (ca. 1932-1933)

Week 9, 2014

Deze week opent in het Nederlands Fotomuseum de nieuwe tentoonstelling UMBRA van Viviane Sassen, met een serie nieuwe werken, waarin het voor haar kenmerkende spel met schaduw centraal staat.

Ook voor Sassen werden al veel fotografen geïnspireerd door schaduwen, zoals te zien is op deze foto van John Fernhout waarin hij zijn eigen schaduw vastlegd.


Bert Haanstra | Kunstenaars staan op het balkon van de Stadsschouwburg nadat deze opnieuw in bezit is genomen, Amsterdam (1945)

Week 7, 2014


Op deze foto uit 1945 van Bert Haanstra hangt de vlag aan de Amsterdamse Stadsschouwburg, nadat deze opnieuw in bezit is genomen.


Ed van der Elsken | Seine-oever, Parijs (1950)

Week 6, 2014

Het is deze week Valentijnsdag, de dag om anoniem de liefde aan iemand te verklaren.

Natuurlijk ook het moment om extra aandacht te geven aan je geliefde. Bijvoorbeeld met een wandeling langs de Seine, zoals deze twee geliefden, vastgelegd door Ed van der Elsken.


Ed van Wijk | Bij de Van Nellefabriek, Rotterdam (1950-1959)

Week 5, 2014

Rotterdam staat de komende week in het teken van verschillende kunstbeurzen, de 15de editie van Art Rotterdam wordt gevierd op een nieuwe lokatie; de Van Nellefabriek

Op deze foto van Ed van Wijk uit de jaren '50 van de vorige eeuw is de Van Nellefabriek het decor van een wedstrijd van Rotterdamse straatvoetballertjes.


Bob van Dam (Combipress) | Sjoukje Dijkstra op de ijsbaan in Davos, Zwitserland (1964)

Week 4, 2014

Rotterdam is dankzij het Stadsinitiatief weer een heuse ijsbaan rijk, gedurende de wintermaanden kan er op twee overdekte schaatsbanen op kunstijs worden geschaatst.

Staat er in Rotterdam talent zoals Olympisch medaille winnares Sjoukje Dijkstra, hier vastgelegd door Bob van Dam op de ijsbaan in Davos, Zwitserland?


Esther Kroon | Recreatiegebied Spaarnwoude (1989)

Week 3, 2014

Van 18 januari tot en met 23 maart is in het Fotomuseum de tentoonstelling Hier ben ik te zien, een combinatie van fotoportretten van Anneke Hilhorst en getekende zelfportretten van kinderen van drie tot vijftien jaar oud.

Collectiefotografe Esther Kroon wist kinderen ook altijd vanuit een bijzonder perspectief vast te leggen, zoals bijvoorbeeld dit meisje in recreatiegebied Spaarnwoude in 1989.


Ed van der Elsken | Geldersekade, Amsterrdam (ca. 1956)

Week 2, 2014

Het nieuwe jaar begon met zeer hoge temperaturen en de winter lijkt voor iedereen nog ver weg. Toch lijken meer winterse temperaturen op komst.

Gaat de echte kou nog komen en krijgen we nog taferelen zoals Ed van der Elsken in de jaren '50 op de Geldersekade in Amsterdam vastlegde?


Ton den Haan (Foton) | Bouw van de eerste metrolijn in Rotterdam (1967)

Week 1, 2014

Op 10 januari 1863 werd in Londen de metrolijn ter wereld gebouwd. Deze metro, in Groot Britannië de Underground genaamd, werd getrokken door een stoomlocomotief.

De eerste metrolijn in Nederland volgde zo'n 100 jaar later in Nederland en werd op 9 februari 1968 geopend door prinses Beatrix en prins Claus met een rit van Rotterdam Centraal Station naar Zuidplein.


Nico Jesse | Houwer aan het kolenfront, Oranje Nassau Mijnen, Heerlen (1952-1953)

Week 52, 2013

Op 31 december 1974 werd in Heerlen de laatste kolenmijn in Nederland, de Oranje Nassau I, gesloten.

Van 1939 tot en met 1973 werd door dertien Nederlands fotografen in bijna 2000 foto's de mijnbouw gedocumenteerd, zoals deze foto van een houwer aan het kolenfront door Nico Jesse.


Cok de Graaff

Week 51, 2013

De Kerstvakantie is weer begonnen, de tijd van mooie verhalen bij de kerstboom.

Tegenwoordig komen deze verhalen vooral binnen via de televisie, maar worden ze ook nog voorgelezen bij de kerstboom, zoals hier vastgelegd door Cok de Graaff?


Hans Katan | Godfried Bomans (1961)

Week 50, 2013

Het is deze week 42 jaar geleden dat de Nederlands schrijver en kattenliefhebber Godfried Bomans overleed.

Bomans boeken voor volwassenen en voor kinderen waren vooral populair in de tijd dat hij nog leefde, nu worden zijn boeken bijna niet meer uitgegeven.


Bob van Dam (Combipress) | Jazzpianist Dave Brubeck (z.j.)

Week 49, 2013

Take Five! Het is deze week een jaar geleden dat de Amerikaanse jazzpianist en -componist Dave Bruback een dag voor zijn 92ste verjaardag overleed.

Collectiefotograaf Bob van Dam legde hem in 1961 vast achter de piano tijdens een bezoek aan Nederland.


Freek Aal | Kinderen zetten hun schoen voor Sinterklaas (1952-1962)

Week 48, 2013

De goedheiligman is weer in het land, de tijd van het jaar dat kinderen hun schoen mogen zetten.

Is iedereen zo lief geweest als deze twee jongetjes gefotografeerd door Freel Aal bij de kachel?


Piet Zwart | Telefoonjuffrouwen voor schakelbord

Week 47, 2013

Het is deze week 25 jaar geleden dat Nederland als tweede land ter wereld toegang kreeg tot het NFSnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.

Hoe deze verbinding exact tot stand gebracht werd, is ons niet bekend, maar het geeft ons het gevoel van het ouderwetse schakelbord, zoals hier vastgelegd door Piet Zwart.


Hans Aarsman | Itteren (1988-1989)

Week 46, 2013

De maand november is weer met een hoop regen begonnen. Samen met het hoog water vanaf de zee dreigden de kades in het Rijnmond gebied al weer over te lopen.

Zal Nederland ook dit jaar weer te maken krijgen met overstromingen, zoals hier vastgelegd door Hans Aarsman in Itteren.


Lies Wiegman | Salvador Dali, Port Lligat, Spanje (1963)

Week 45, 2013

Het is weer november, al tien jaar synoniem voor Movember, een maand waarin mannen hun snor laten groeien en die laten sponsoren voor fondswerving in de strijd tegen prostaatkanker.

Welke mannen doen hier aan mee? En wie laat zijn snor zo mooi staan als Salvador Dali, hier vastgelegd door de Nederlandse fotografe Lies Wiegman?


Werner Mantz

Week 44, 2013 

Het Fotomuseum kleurt deze herfst WIT, met veel foto's uit de collectie, maar ook met werken van andere kunstenaars uit diverse disciplines.

Deze week spreekt Jan des Bouvrie in LantarenVenster over zijn fascinatie voor WIT.


Woodbury & Page | De vorst van Lombok Ratoe Agoeng Agoeng G'deh met zonen en kleinzonen. De vorst is in 1896 als krijgsgevangene te Weltevreden ( Tanah Abang) overledenen. Alle overige leden van zijn familie als krijgsgevangenen verbannen naar Benkoelen in 1896.

Week 43, 2013

De maand oktober is de Maand van de Geschiedenis, het thema in dit koninklijk jaar is Vorst & Volk

Naast foto's van het Nederlands Koninklijk huis bevat de collectie van het Fotomuseum ook foto's van Indische vorsten overgekomen van de collectie van het  Wereldmuseum Rotterdam.

 


 

Dirk de Herder | Na de regen, Amsterdam (1946)

Week 42, 2013 

Na een mooie, lange nazomer heeft de herfst nu echt zijn intrede gemaakt, met de daarbij behorende regenbuien.

Naast een nat pak levert dit ook mooie taferelen op, zoals Dirk de Herder dit in de herfst van 1946 in Amsterdam vastlegde.


 

Aart Klein | De millioenste Volkswagen rolt uit de Volkswagenfabriek, Wolfsburg, Duitsland (1955)

Week 41, 2013

Het is deze week honderd jaar geleden dat Henri Ford de lopende band introduceerde, een vinding waardoor de auto voor iedereen beschikbaar werd.

In Europa werd de Kever de auto van het volk, uiteindelijk zijn er meer dan 20 miljoen van geproduceerd. Op deze foto uit 1955 rolt de miljoenste Volkswagen van de lopende band


Hans Pelgrom | Acteur Ko van Dijk met een glas bier (reclame voor Heineken), Amsterdam (1964)

Week 40, 2013

De maand oktober staat weer voor de deur, de wijnmaand, maar voor velen ook steeds meer een biermaand vanwege de van oorsprong Bayerse Oktoberfesten die ook in Nederland steeds populairder worden.

Wat uw keuze ook is, we wensen u veel gezelligheid toe in de steeds donker wordende dagen en geniet, maar drink met mate!


Ed van der Elsken | Miles Davis, Concertgebouw, Amsterdam (1957)

Week 39, 2013

Het is deze week 22 jaar geleden dat de jazzlegende Miles Davis overleed. Davis was één van de meest invloedrijke, vernieuwende en orginele muzikanten van de 20ste eeuw.

Ed van der Elsken fotografeerde hem tijdens een concert in Amsterdam in 1957.


Katharina Eleonore Behrend | Familie Snijders, Katwijk aan Zee (1925)

Week 38, 2013

Van 20 t/m 29 september is het Fotoweek. Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie.

Het thema van dit jaar is 'Kijk! Mijn familie'. We zetten nu eenmaal graag onze dierbaren op de foto, zoals ook Katharina Behrend in 1925 op het strand in Katwijk aan Zee deed.


Richard Tepe | Aziatische of Graflelie in huis van Richard Tepe, Apeldoorn (1914)

Week 37, 2013

Dit weekend opent het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling WIT, een totaal ervaring met fotografie als leidraad.

De tentoonstelling toont zowel nieuw als bestaand werk, waaronder veel foto's uit de collectie van het museum zoals deze witte kerklelie die Richard Tepe in 1914 fotografeerde.


Marius Meijboom | Staatsieportret van koningin Juliana (1948)

Week 36, 2013

Sinds 30 april van dit jaar is Willem Alexander Koning der Nederlanden. Zijn oma, koningin Juliana, werd deze week 65 jaar geleden geïnaugureerd als Koningin der Nederlanden.

Het kroningsportret van koningin Juliana werden destijds gemaakt door Marius Meijboom, deze foto hing gedurende haar gehele regeerperiode in alle overheidsgebouwen.


Eddy de Jongh | School, Frankrijk (1957)

Week 35, 2013

In Nederland gaan de schoolvakanties langzaam ten einde en moeten de leerlingen weer met hun neus in de boeken.

Deze kleine scholier leert schrijven. Eddy de Jong legde het tafereel 1957 in een school in Franrijk vast.


Ed van der Elsken | Bestelauto met collectebussen (1953)

Week 34, 2013

Op 22 augustus 1864 wordt tijdens de eerste Conventie van Genève een neutrale organisatie opgericht die zich nu nog inzet voor de mensen in de grootste nood, het Rode Kruis.

Voor de meer dan 100 miljoen vrijwilligers wereldwijd heeft het Rode Kruis geld nodig, onder andere door collectes, zoals deze man, vast gelegd door Ed van der Elsken in 1953, hier mede mogelijk maakte.


Cas Oorthuys | Twee jongens zoeken in vuilnisbakken naar brandhout en voedsel, Indonesië (1947)

Week 33, 2013

Op 17 Augustus 1945 werd het toenmalige Nederlands-Indië onafhankelijk en werd de Republiek Indonesië uitgeroepen. Nederland erkende de onafhankelijkheid echter pas in 1949.

In 1947 reisde Cas Oorthuys door Indonesië en maakte vervolgens het boek ‘Een staat in wording’. Deze foto toont twee jongens die tussen het afval op zoek zijn naar brandhout en voedsel.


Week 32, 2013

Augustus wordt ook de oogstmaand genoemd. In de tuin en in het bos kom je nu volop bramen en frambozen tegen. Bovendien zijn er de eerste Hollandse appels en peren om van te genieten.

Rond 1950 maakte Martien Coppens(1908-1986) deze prachtige foto van de graanoogst in Limburg.


Peter Martens | Engelse patrouille, Londonderry, Noord-Ierland (1972)

Week 31, 2013

Op 31 Juli is het zes jaar geleden dat de Britse troepen zich na een 38-jarige bezetting uit Noord-Ierland terugtrokken.

De Nederlandse fotograaf Peter Martens (1937-1992) fotografeerde in 1972 een Britse patrouille in het Noord-Ierse Londonderry.


Martien Coppens | DAF-autofabriek, Eindhoven (1962)

Week 30, 2013

Deze week is het 110 jaar geleden dat in Detroit de eerste auto van de Ford Motor Company werd verkocht. Door de massaproductie werd de auto, relatief, betaalbaar voor de gewone burger. Nederland begon pas in 1932 met de productie van een eigen auto, de zowel omstreden alsook geliefde DAF.

Deze foto is in 1962 gemaakt door Martien Coppens in de DAF fabriek te Eindhoven. Coppens (1908-1986) was een fotograaf met een zeer veelzijdig oeuvre, maar stond met name bekend om zijn portretten van Brabantse boerenfamilies.


Cas Oorthuys | Egmond aan Zee (1948)

Week 29, 2013

Vanaf deze week kunnen voor menig Nederlander de voetjes weer even omhoog: het is eindelijk vakantie!
Lekker badderen aan het strand, er even tussenuit, genieten van lekker eten en tijd met familie en vrienden doorbrengen.

Deze foto is afkomstig uit een van de meest omvangrijke en best toegankelijke archieven die het Nederlands Fotomuseum beheert:
de collectie van Cas Oorthuys omvat ruim een half miljoen negatieven, dia’s en afdrukken.


Robert de Hartogh | Ramadan in een fabriekshal (1975-1979)

Week 28, 2013

Deze week is de Ramadan begonnen, voor Moslims een maand voor bezinning, zelfreflectie en vrede. 

Ook hier in Nederland zullen deze periode weer veel Moslims stilstaan bij hun geloof, zoals deze man, vastgelegd door Robert de Hartogh in de jaren '70, deed in een fabriekshal.


Bert Buurman | Start van de Tour de France vanuit het Olympisch Stadion, Amsterdam (1954)

Week 27, 2013

Deze week is de 100ste Tour de France van start gegaan. Voor deze jubileumeditie zal de Ronde in Frankrijk blijven.

Dat is niet altijd het geval, zoals hier te zien is op deze foto van Bert Buurman uit 1954, toen de renners de Tour begonnen vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam.


 
Ed van der Elsken | Mensenmassa in slaapzakken op een grasveld in het Kralingse Bos tijdens het popfestival Kralingen, Rotterdam (1970)

Week 26, 2013

De zomer is bij uitstek het seizoen van de popfestivals. Bijna ieder weekend zijn er in het hele land festivals te vinden.

Deze week in 1970 vond in Rotterdam het eerste grote festival van Nederland plaats, Popfestival Kralingen. De 'camping' zag er nog wat primitief uit, maar de sfeer moet zeker ook voor de moderne festivalganger herkenbaar zijn.


Frits J. Rotgans | Strand bij Noordwijk (1975)

Week 25, 2013

Deze week begint de zomer eindelijk weer, na een koud voorjaar zal door velen gehoopt worden op een lange, warme zomer.

Zullen we weer een mooie zomer krijgen met volle stranden, zoals het strand van Noordwijk in 1975 hier vastgelegd door Frits J. Rotgans? Deze week is in elk geval een goede voorbode!


Hans Sibbelee | Sanatorium 'Zonnestraal', architecten: P. Bijvoet en J. Duiker, Hilversum (voor 1959)

Week 24, 2013

Deze week is het 85 jaar geleden dat Sanatorium 'Zonnestraal' in Hilversum werd geopend. Het complex was bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen.

Het gebouw werd ontworpen door Jan Duiker en wordt internationaal beschouwd als één van de topstukken van de architectuur van de 20e eeuw en een beroemd voorbeeld van het nieuwe bouwen.